ROMANIABOOK.RO

Evaluare Stocuri

Esențială pentru determinarea valorii exacte a activelor companiei tale și pentru o raportare financiară corectă

Ce este evaluarea stocurilor?

Evaluarea stocurilor este un proces complex prin care determinăm valoarea monetară a bunurilor sau a mărfurilor pe care compania ta le deține în mod temporar pentru producție, distribuție sau vânzare.

Aceste bunuri sau mărfuri pot include materii prime, produse în curs de fabricație sau produse finite care sunt pregătite să fie vândute. Evaluarea stocurilor este importantă pentru a reflecta în mod corect valoarea acestor active în situațiile financiare ale companiei.

Cere oferte

Când este necesară evaluarea stocurilor?

În funcție de modul de efectuare în timp a evaluării și de scopul urmărit, există mai multe momente principale în care ai putea avea nevoie de o evaluare de stocuri pentru compania ta:

 • Evaluare stocuri la data intrării în patrimoniu
 • Evaluare stocuri la data inventarierii
 • Evaluare stocuri la bilanț (închiderea de an)
 • Evaluarea mărfurilor la ieșirea din patrimoniu
Cere oferte

Evaluarea stocurilor la data intrării în patrimoniu

Evaluarea mărfurilor la data intrării în patrimoniu este practicată la înregistrarea operațiilor economice în contabilitate pe tot parcursul desfășurării activității, fiind numită și evaluare curentă.

Regula generală de evaluare la intrarea în patrimoniu este costul istoric. Costul stocurilor trebuie să cuprindă toate costurile aferente achiziției și prelucrării, precum și alte costuri suportate pentru a aduce stocurile în forma și în locul în care se găsesc în prezent.

Evaluarea stocurilor la data inventarierii

Evaluarea mărfurilor la data inventarierii este un tip de evaluare care se face la valoarea actuală (justă, de piață) sau de utilitate, denumită și valoare de inventar.

Valoarea de inventar este deci egală cu valoarea actuală, care este o valoare estimată, ce se apreciază în funcție de piață și de utilitatea bunului pentru unitatea comercială.

Evaluarea stocurilor la bilanț (închiderea exercițiului)

Evaluarea bilanțieră a stocurilor constituie o acțiune complexă, efectuându-se cu prilejul închiderii conturilor la finele exercițiului, în vederea întocmirii bilanțului contabil. Ca regulă generală, la întocmirea bilanțului contabil stocurile trebuie evaluate la valoarea cea mai mică dintre cost și valoarea realizabilă netă.

Evaluarea stocurilor la ieșirea din patrimoniu

Evaluarea stocurilor de mărfuri la ieșirea din patrimoniu se face la darea în consum a unor elemente patrimoniale sau alte ieșiri și ține cont de valoarea de intrare a mărfurilor.

Acest tip de evaluare este una la fel de complexă ca și cele de mai sus, rezolvarea ei depinzând de complexitatea structurii sortimentale, de fiscalitate și rentabilitate.

De ce să lucrezi cu experții RomaniaBook?

 • Echipa noastră cuprinde top 10 evaluatori autorizați ANEVAR din România.
 • Îți primești banii înapoi dacă termenul de livrare agreat nu este respectat sau raportul de evaluare nu te ajută.
 • Avem un portofoliu complex de clienți, de la persoane fizice la societăți comerciale de top din România și din străinătate.
 • Primești raportul de evaluare atât în format electronic, pe mail, cât și în format fizic, printat pe suport de hârtie.
 • 100% din rapoartele noastre sunt acceptate fără obiecții de ANAF, DITL.
 • Suntem prezenți peste tot în țară;
 • Avem o experiență de peste 20 de ani în evaluări, expertize și audit.
 • Avem specializări în toate tipurile de evaluări: EPI (evaluarea proprietății imobiliare), EBM (evaluare bunuri mobile), EI (evaluarea întreprinderii / afacerii), VE (verificarea evaluării).
Cere oferte

Evaluatorii noștri autorizați realizează chiar în acest moment evaluări stocuri ANEVAR peste tot în țară!

Contact Icon
Top 10 Experti Acreditati in Evaluare Stocuri - Romaniabook.ro | Ai nevoie de un evaluator autorizat pentru evaluare stocuri? La Romaniabook.ro gasesti top 10 evaluatori stocuri din Romania! - Înapoi Sus
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.
Detalii Am înțeles
Top 10 Experti Acreditati in Evaluare Stocuri - Romaniabook.ro | Ai nevoie de un evaluator autorizat pentru evaluare stocuri? La Romaniabook.ro gasesti top 10 evaluatori stocuri din Romania! - Whatsapp Cu ce te putem ajuta?